AOBrusi

USE onko se Euroopan liittovallat?

Jihaa liittovaltio tai Euroopan yhdysvallat USE. Mikä on liittovaltion määritelmä? USA lienee eräänlainen standarti, perusmetri mitata liittovaltiota koko euroopan mittakaavassa. Siellä eri osavaltiot poikkeavat luonteiltaan ja vaikkapa kansalaiskäyttäytymiseltään aika paljonkin. Oma osavalto on myös henkinen koti siellä asuvalle jne. Silti liittovaltiomalli toimii ja miksi?
Maalla on keskushallinto, yhteinen raha, suurelta osin peruslainsäädäntö on sama, perustuslaki on alusta ollut koko maan kattava, yhteiset puolustusvoimat, vapaa liikkuvuus ja ennenkaikkea siellä asuvat tuntevat olevansa osa suurta kokonaisuutta. Valtion ylin johto keskitetty. 

 
Viimemainittu pitää homman kasassa koska sillä on kansalaisten, yhdysvaltalaisten mandaatti. Jenkit ovat, sisällisodasta huolimatta, syntyneet liittovaltioksi. Mitenkähän eurooppa? Täällä on synnytty eri kansakunniksi ja historia, ihan lähimenneisyydesskin on kaikkea muuta kuin rauhanomainen. Eurooppa ei täytä niitä perusedellytyksiä mitä liittovaltiolta vaaditaan, eikä koskaan voi tulla toimimaan. Kansojen henkinen pohja tai menneisyys ei yksinkertaisesti ole samanlainen. Tässä on maanosamme rikkaus. Pikkukylän taverna Kreetan vuorilla poikkeaa jonkin verran maamme lähiöpubin tunnelmasta.


Runsas parikymmentä vuotta sitten maanosamme sai ravistettua osan kahleistaan ja entisen Varsovan liiton maat saivat kauan kaivatun itsenäisyyden. Balkanilla muutaman kansanmurhan ja veristen taistelujen jälkeen. Nyt pitäisi mennä takaisin keskusjohteiseen malliin tai hyväksyä, että olemme keskellä USE:a tai rajanaapureita. Ei onnistu.
Joku voisi tietysti väittää, että olen väärässä. Toki se on oikeutettua, koska liittovaltio ei vielä ole toteutunut ja kukaan ei tiedä miten se tulisi toimimaan. Vai voiko? Liittovaltioajatusta ajettiin vähemmin kivoin keinoin viime vuosisadan puolivälissä ja jo ennen sitä aika ajoin  samaa on yritetty.

 
En pelkää sinänsä eurooppalaista liittovaltiota. Pelkään sitä kun se jonain päivänä hajoaa, mikä tulee takuuvarmasti tapahtumaan. Jälkikasvun puolesta pelkään.


Toinen joku voi tietysti väittää, että USE ei tulisi olemaan samanlainen kuin USA. Mikä helkkari se sitten voisi olla. Ei liittovaltio ole mikään kompromissi. SE JOKO ON TAI EI OLE ja sen pitää täyttää samat ehdot kuin jenkkilässä. Yhteinen talouspoliitiikka ja liittovaltion budjetti,  yhteinen perustuslaki ja periaatteessa samanlainen lainsäädäntö, yhtenäiset puolustusvoimat jne. Haluaisin koko sydämestäni kuulla toisenlaisen mielipiteen, sellaisen joka määrittelee liittovaltion löysemmin perustein.

Mikä on maamme suunta?  Tunnettu ja ahkera blogisti SJP on sitä mieltä, että maamme hallitus, eritoten Katainen ei ole tai aja maatamme liittovaltioon. Kuitenkin toimien ja tekojen kompassineula näyttää juuri tähän suuntaan. Jukranpujut, tämä on vielä vaarallisempaa kuin se, että seisottaisiin suoraan ajatuksen takana.  

Toistaiseksi liittovaltiomalli on perustunut pelkästään talouspuolen juttuihin.  Vapaakauppa-alue ja liikkuvuus on ihan hyvä asia, mutta se ei estä sitä etteikö esim. euromaat kilpailisi keskenään maailmanmarkkinoiden osuuksista tai ajaisi omaa etuaan euroon liittyvissä päätöksissä.

Luo siitä siten yhteinen ja keskusjohtoinen liittovaltion tunnusmerkit täyttävä kokonaisuus, kun yhteinen rahakaan ei tunnu onnistuvan.

Jokaisen vähänkin vastuullisen päättäjän tai vaikuttajan tulisi heti ja nyt ilmaista oma mielipiteensä asiasta. Sen ei tarvitse olla mustavalkoinen kuten omani, vaan ennenkaikkea realistinen, jossa punnittaisiin kaikki näkökulmat ja visiot. Lienee turha kuvitella moisen toteutuvan. Epävarmuustekijöitä ei haluta tai tuoda esiin. Kääntöpuolta ei tunnusteta.

Tietyt henkilöt hehkuttavat jo nyt rysselin käytävillä USE:n puolesta. Ei kovin älykästä ja samaistaisin ko. henkilöt samaan kastiin Alaskan kuvernöörin kanssa. Idiootteja on ollut kautta aikain. Niille ei saa vain antaa valtaa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Alexius Manfelt

Antti hyvä, miksi nimen pitäisi olla kopio jostain Amerikasta? Jos tai kun joskus ehkä syntyy jotain federalistista Eurooppaan niin se voisi olla esimeksiksi Vereinigte Staaten von Europa tai États-Unis d'Europe tai Estados Unidos de Europa tai jotain muuta kaikilla liiton kielillä.

Lisäksi se voisi olla myös Euroopan federaatio tai vastaavaa. Sveitsikin on virallisesti Sveitsin valaliitto eli Schweizerische Eidgenossenschaft (saksaksi), Confédération Suisse (ranskaksi), Confederazione Svizzera (italiaksi) ja Confederaziun Svizra (retoromaaniksi).

Miksi meidän suomalaisten pitää olla aina rähmällään juuri amerikoihin?

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

No se tuli vain ensimmäisenä mieleen. Joo tätänykyä USA voisi olla EUA. Mitä mieltä olet? Onko euroopalla mahdollisuutta muodostua liittovaltioksi?

JJ Haveri

USE = United States of Elit, koska eliitin hankehan tämä koko liittovaltioidea on.

Toisaalta voitaisiin käyttää realistisempaa vaihtoehtoa USI = United States of Idiots, koska eihän siinä ole pienintäkään järkeä.

Seppo Paasikallio

Koko Euroopan liittovaltiohanke on vain yksi pankkiirieliitin osasuunnitelma tehdä oman toiveensa mukainen uusi maailmajärjestys. Ei euroa ole ajateltu toimivaksi enää tässä Uudessa Maailmanjärjestyksessä, mutta se on eräs kätevä keino kansojen koyhdyttämisoperaatiossa, niinkuin me selvästi näemme. Vanhaa filosofiaa - velallinen on velkojan orja - ajetaan läpi. Kaikki maat vaan niin velkaisiksi kuin mahdollista. Euro häviää kun maailman yhteinen raha otataan käyttoon.

Asiansa jotenkuten hyvin hoitaneita maita saadaan sitoutetuiksi maksamaan rahaa kaikkien ongelmien aiheuttapankeille vastoin kaikkia yhteisiä sopimuksia uhkailemalla turmiolla, jos rahaa ei vapaaehtoisesti luovuteta. Ja Suomen juniorijohtajat uskovat sokeasti kaikki heille syotetyt valheet ja tarjoilevat niitä eduskunnalle päätoksenteon pohjaksi. Surullista.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Niinpä. Euroopan valtiot ja varsinkin euron ulkopuoliset EU maat ovat vielä kaukana toisistaan taloudellisen tasa-arvon suhteen. Romania, Bulgaria ja muutama muu ovat käytännössä halpatuotantomaita Bangladeshin tapaan suurten talouksien tuotannolle tai kaupalle.

Juttuni juoni on aika simppeli. Peruskysymys mikä tai minkälainen on yhdistynyt, keskusjohtoinen eurooppa? Onko hankkeella mitään mahdollisuuksia onnistua? Oma käsitykseni on, että koko juttu on täysin mahdoton toteuttaa. Käytännössä lopputuloksena on se, että päämäärää, maalia ei koskaan saavuteta. Liittovaltiokehitys on luonnoton.

Toimituksen poiminnat